Ξενώνας Θέασις, Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας. Τηλ. 27430 91316

Ο τοπος μας

Ο τόπος μας

Το φυσικό κάλλος και η ειδυλλιακή θέα του Κορινθιακού Κόλπου, κατατάσσουν τα Τρίκαλα Κορινθίας ως ένα μοναδικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου. Σε απόσταση μόλις 145 χλμ. από την Αθήνα και μόλις 27 χλμ. από το Ξυλόκαστρο και σε υψόμετρο περίπου 1.000 μ., τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες την Άνω, την Μεσαία και την Κάτω. Εκτιμάται ότι χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα μ.Χ. στην τοποθεσία όπου σύμφωνα με τον Παυσανία βρισκόταν το Αρχαίο Μύσσαιον της Πελλήνης, τον τόπο λατρείας της Θεάς Δήμητρας, προστάτιδας των δασών και του κυνηγού.

Σε κοντινή απόσταση βρισκόταν και το Ιερό του Ασκληπιού με το όνομα “Κύρος”, στο οποίο οι νοσούντες πιστοί της περιοχής αναζητούσαν γιατρειά. Το Ασκληπιείο “Κύρος” είναι από τα αρχαιότερα Ιερά τον 5ου αιώνα π.Χ. και από τα μεγαλύτερα στην αρχαία Ελλάδα. Η ονομασία του ναού προέρχεται από την λέξη “Κύρος” που είχε την έννοια της ισχύος για τους Αρχαίους Έλληνες και μπορεί να παραλληλιστεί με τα σημερινά σανατόρια. Αποτέλεσαν, επίσης, πατρίδα των Νοταραίων, ισχυρών προεστών της Κορινθίας.

Γενικότερα, τα αξιοθέατα της περιοχής είναι πολλά και σημαντικά. Με αφετηρία τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, που χρονολογείται το 1697 και έχει τοιχογραφίες εξπρεσιονιστικού τύπου. Συνεχίζοντας τη διαδρομή του προς τα Μεσαία Τρίκαλα μπορεί να επισκεφτεί τη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά. Φτάνοντας στα Άνω Τρίκαλα θα συναντήσει πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, όπως το αρχοντικό των Νοταράδων και τον περίφημο ναό του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα.

Ανακαλύψτε τη άγρια ομορφιά της περιοχής, με βασικό εφόδιο τη δική σας προσωπική θέληση για ξεχωριστό διάλειμμα από την καθημερινότητα!